skip to Main Content

Har ikke møtt noen annen fagperson som sitter med så mye kunnskap på dette feltet

Jeg er en 25 år gammel jente som har vært plaget med smerter i kjevemuskulaturen i rundt 7-8 år. Smertene har vært varierende og i noen perioder uutholdelige, og i andre perioder har jeg hatt mindre vondt. Jeg er student ved et ganske krevende studie, og i noen eksamensperioder har jeg hatt så vondt at jeg ikke klarte å lese. Derfor er det sannsynlig at stress påvirker smertene, men jeg har også hatt mye smerter i ferier og når jeg har vært helt avslappet, slik at stress muligens ikke er den eneste forklaringen på problemet.

Jeg oppsøkt mye forskjellig behandling. Blant annet kiropraktor, akupunktur, flere forskjellige tannleger, manuellterapeut med kjeve som spesialfelt, andre fysioterapauter, samt kjevekirurg som har tatt røntgenbilder av kjeven, men ingenting har hjulpet på kjevesmertene.

Da jeg studerte ved i Trondheim gikk jeg jevnlig til en manuellterapeut med kjeve som spesialfelt. Han masserte kjevemusklene og mente at disse smertene først og fremst var forårsaket av at jeg var stressa. Jeg gikk også til han i perioder da jeg ikke var stressa i det hele tatt, men fortsatt hadde vondt. Han mente det fortsatt var stress og at jeg burde teste ut yoga og meditasjon. Dette funket ikke selv om jeg er åpen for begge deler og har testet det ut. Å meditere kan være veldig deilig, men det hjalp minimalt for smertene i kjevemuskulaturen. Jeg ble så desperat etter å få gjort noe med disse smertene at jeg til slutt begynte et medikament som var smertelindrene og som jeg gikk på i litt over et års tid. Dette er imidlertid ikke noe jeg anbefaler. Jeg sov også med gom i en lang periode, fordi jeg trodde smertene kom av at jeg gnisset tenner om natten, noe jeg forøvrig ikke er helt sikker på om jeg gjør.

Høsten 2017 flyttet jeg til Oslo og oppsøkte Trening og rehab på eget initiativ. Jeg leste meg opp på behandleren og fant ut at han satt på vanvittig mye kunnskap om muskulatur, ledd og samhandlingen mellom disse. Dette fikk jeg bekreftet fra første time jeg hadde hos han, ettersom han kunne forklare meg ned til detalj hvorfor jeg hadde så vondt. Han forklarte at dette kunne løses og at jeg kunne bli «frisk» fra smertene ved å gjøre bestemte øvelser hver dag. Han påpekte imidlertid at det kom til å ta tid og at det krevde disiplin min side. Han fortalte også at han hadde behandlet personer med lignende problemer og at de hadde blitt friske. Jeg ble vanvittig lettet.

Det tok 2-3 timer før jeg lærte å gjøre øvelsene riktig. Siden jeg er student og har dårlig råd, fikk jeg ikke tatt mer enn 3-4 timer hos Kjetil. Men basert på disse timene lærte jeg at det å gjøre øvelser, samt tungestilling og kroppsholdning er viktige elementer av behandlingsprosessen. Jeg startet med å gjøre øvelsene hver kveld før jeg skulle legge meg, og syntes med tiden at jeg fikk mindre og mindre vondt. Likevel har jeg i perioder slurvet litt med å gjøre øvelsene, da det kan være vanskelig å få tid til dette i en hektisk hverdag.

I dag har jeg fortsatt noen smerter, men på et helt annet nivå enn det jeg har hatt tidligere. Jeg prøver å være nøye med å gjøre øvelsene hver dag, nettopp fordi jeg har erfart at det funker. Likevel har jeg lyst på mer oppfølging av Kjetil for å få hjelp til å bli helt frisk.

Oppsummeringen av dette blir at jeg kan anbefale Trening og rehab på det sterkeste. Jeg har ikke møtt noen annen fagperson som sitter med så mye kunnskap på dette feltet. Man får god og detaljert oppfølging, føler seg ivaretatt og ikke minst lærer øvelser som hjelper på det problemet man har.