skip to Main Content

Fra kroniske korsryggsmerter til skadefri trening

I forbindelse med smell nummer 3 i korsryggen som førte til uker uten trening bestemte jeg meg for at noe måtte gjøres. Jeg har aldri tidligere fått noe pirk på teknikken min i hverken markløft eller knebøy, men faktisk skryt for at det ser bra ut og at jeg har “rett rygg”. Jeg la ut en video på nett og spurte om  tips. Jeg ble imponert av Kjetils beskrivelse av det han (på det tidspunktet som senere ble bekreftet) mistenkte var problemet mitt og bestemte meg for å kontakte han for mer oppfølging.

Det første han kommenterte da han så meg var at jeg har et fremrotert bekken som konstant sliter på korsryggen min. Som følge av at jeg har gått, stått og løpt slik i åresvis hadde jeg svake hoftebøyere, dårlig aktivering av setemuskler (både under trening og i hverdagen) og nesten fraværende muskulatur i korsryggen. Når dette området er under konstant gnag var det ingen overraskelse at tunge løft kan føre til en drastisk forverring av situasjonen. Jeg husker også at han spurte meg om jeg var mye stiv om morgenen og etter trening. Det stemte på en prikk, men jeg har hele tiden avfeid det med at jeg “begynner å bli gammel” (nærmer meg 30) og at det derfor var normalt.

Vi begynte med øvelser for å styrke de “glemte” musklene og å få inn ordentlig teknikk i baseløftene. Det tok ikke mange behandlinger før smertene jeg tidligere kjente daglig begynte å forsvinne. Kjetil lærte meg “å gå igjen” og var streng på at alle løft jeg gjorde i rekonvalesensperioden måtte utføres korrekt (uten noe krumming i bekken/rygg) uansett om det var en blyant eller en bruskasse som skulle løftes.

Kjetil så begrensningene i bevegelsen min så i starten begynte vi med knebøy til litt over pararell og mark fra kasser da full ROM bare ville gitt meg plager. Etter noen måneder kunne jeg bøye til pararell og ta markløft fra gulvet uten smerter og stivhet etter trening. Og dette på tyngre vekter enn jeg brukte de gangene det har gått skeis tidligere. Jeg har for øvrig satt ny personlig rekord i både bøy, mark og benk etter at jeg begynte å gå til Kjetil. Veldig fornøyd med det!

Ikke bare har jeg fått uovertruffen hjelp med problemet som var årsaken til at jeg begynte hos han. Han har også hjulpet meg med drøssevis av andre mindre plager. Kjetil har en så god forståelse av menneskekroppen og hvordan alt henger sammen så litt etter litt har jeg spurt Kjetil om alle slags plager jeg kan komme på og han har alltid en løsning.

Jeg har lenge hatt litt smerter i en skulder ved både benk, overhead press og dips. Ved innlæring av bedre teknikk og bedre kontroll på skulderbladene har jeg ikke kjent antydning til dette siden.  Jeg har også slitt med strekker i hamstringene når jeg spiller fotball. Igjen har jeg skyldt på alder og overbelastning, men Kjetil avdekket at hamstringene arbeidet for andre muskler i låret og var i tillegg svake (noe jeg aldri ville tenkt meg da lårene mine er ganske kraftige). Dette er oppskriften på hva Kjetil kaller “Dårlig butikk!”. Smerter i underarm ved pressøvelser? Kjetil trykker litt og avdekker en svakhet som må trenes opp så blir det borte. Vondt i nakken? Kjetil finner en overarbeidet muskler og foreslår en løsning på hvordan denne kan få roet seg ned. Jeg kunne fortsatt å ramse opp til det kjedsommelige.

Tusen takk for all hjelp, Kjetil. Jeg anbefaler deg på det varmeste videre.